Janka Draškovića 47, 10290 Zaprešić

Radno vrijeme

Pon–Pet: 09–17h / Sub: 09-13h

Nazovite nas

+385 91 7631 626

Formular za naručivanje servisa


  No Products in the cart

  Janka Draškovića 47, 10290 Zaprešić

  Kako odabrati pravo prijenosno računalo/laptop?

  Danas su prijenosna računala sastavni dio naših života. Računalne tehnologije razvijaju se vrlo brzim tempom i danas nećete nikoga iznenaditi prijenosnim računalom, pogotovo jer se njihova cijena stalno smanjuje svake godine. Međutim, konkurencija na tržištu se povećava – ako je prije nekoliko godina izbor prijenosnih računala bio relativno mali, danas korisnici moraju birati između desetaka modela računala koji imaju slične karakteristike. Dakle, kako odabrati laptop, tako da ne požalite kupnju?

  Važna primjena: članak je pomalo zastario, aktualne informacije su dostupne u materijalu: Najbolji laptop 2019.

  Na samom početku morate odlučiti što vam treba za prijenosno računalo, koliko često će se koristiti, koliko bi trebao biti snažan i produktivan, i tako dalje. Svi ljudi su različiti, tako da se njihovi zahtjevi za ono što bi točno trebali biti laptop razlikuju. No, kako god bilo, postoje dva važna kriterija za odabir:

  • Laptop bi trebao biti savršena dopuna životnom stilu osobe
  • Mora imati optimalne tehničke karakteristike za većinu svakodnevnih zadataka.

  Ako na prvo pitanje odgovorite dovoljno detaljno, onda će odabir računala s željenom konfiguracijom trajati vrlo malo vremena. Pokušajmo objasniti kako je izbor laptopa napravljen na nekoliko primjera.

  Odabir prijenosnog računala za dom

  Danas, prijenosna računala pouzdano guraju poznata računala (stolna računala). Oni su gotovo jednaki po snazi sa stacionarnim računalima, tako da više nema smisla kupiti glomazni sustav koji se sastoji od nekoliko elemenata. Laptop može biti izvrsna alternativa kućnom računalu, pogotovo ako njegovi zahtjevi nisu osobito visoki. Što je računalo koje se koristi u prosječnoj obitelji? To je Internet – surfanje, gledanje filmova, razgovor na društvenim mrežama ili Skype, pregledavanje fotografija i jednostavnih igara. Kao što možemo vidjeti, ništa posebno. Prema tome, u ovom slučaju, bi bilo optimalno prijenosno računalo s prosječnom radnom snagom i dovoljno velika dijagonala, na primjer, 15 ili 17 inča. Težina prijenosnog računala je gotovo nevažna, jer će rijetko napustiti stan, premještajući se s jednog stola na drugi. Za takvo računalo važno je da ima instaliranu snažnu grafičku karticu, ima dovoljno priključaka za povezivanje vanjskih uređaja i postoji web-kamera koja prenosi sliku visoke razlučivosti. To je sasvim dovoljno za rješavanje većine problema.

  Odabir prijenosnog računala za posao

  Odabir radnog laptopa vrlo je kompliciran. Prije nego kupite određeni model, morate razumjeti hoće li riješiti sve zadatke koji su mu dodijeljeni. “Laptop za posao” – koncept je previše općenit. Za koji posao? Ako vam je potrebno računalo za dizajnera ili naprednog programera, tada u ovom slučaju trebate odabrati jedan od najboljih modela prijenosnih računala. Takvi modeli trebali bi imati impresivne karakteristike, jer će računalo morati raditi s velikim količinama informacija. Glavni kriteriji odabira trebaju biti brzina, brzina procesora, veličina RAM-a i druge slične karakteristike. Treba razumjeti da je za programera ili web developera važno imati snažan hardver, a za dizajnera ili ilustratora osobine prikaza su od velike važnosti: razlučivost i reprodukcija boja.

  Ako je laptop dizajniran za rješavanje problema u uredu, onda u ovoj situaciji višak kapaciteta nije nužan uvjet. Dakle, možete pogledati “jaka srednji” – ta su prijenosna računala dovoljno snažna da obrađuju velik broj dokumenata, ali su mnogo jeftiniji od vrhunskih modela. Poželjno je da takav laptop ima tipkovnicu pune veličine – numeričku tipkovnicu na desnoj strani, kao i najčešće korištene tipke za upravljanje. To uvelike ubrzava tijek rada, posebno kada radite u tekstualnim ili proračunskim tablicama, kao što su Word ili Excel. Za ova prijenosna računala mnogo je važniji kapacitet baterije i mala težina. Radno računalo za svakodnevne zadatke treba biti prilično lagano (stalno ga nosite), a istovremeno je za njega vrlo važno raditi bez punjenja. Potrebno je da takav “workhorse” je nepretenciozan i vrlo pouzdan.

  Odabir prijenosnog računala za igre

  Danas su računalne igre postale prava industrija – svake godine se pojavljuju nove igre koje su, zapravo, potpuno razvijeni virtualni svjetovi. Kako bi igra donijela zadovoljstvo, a ne usporiti i ne objesiti, potrebno vam je snažno prijenosno računalo. I takva prijenosna računala danas se lako mogu naći u prodaji. Na što trebate obratiti pozornost ako trebate prijenosno računalo za igre? Moderne računalne igre karakterizira visokokvalitetna grafika, pa je veličina zaslona važna. Što je veći, to je bolje za igrača. Ne manje važna je snaga procesora – tijekom igre značajno se povećava opterećenje. Najbolje je kupiti prijenosno računalo s moćnim procesorom, primjerice, Intel Core i5 ili Core i7.

  No, glavni kriterij za odabir laptopa za igre su karakteristike grafičke kartice. U ovom slučaju, najbolje je odabrati računalo s najkvalitetnijom grafičkom karticom, jer to ovisi o tome koliko će dobro ići ova ili ona igra na prijenosnom računalu. Stoga biste se trebali usredotočiti samo na vodeće modele grafičkih kartica tvrtke nVidia i AMD. U tom slučaju možete biti sigurni da će, ako je na prijenosnom računalu instalirana skupa grafička kartica, ostatak hardvera biti na odgovarajućoj razini.

  Izbor “prijenosnog računala za studente”

  Prijenosno računalo za studenta je, naravno, simbol računala dizajniranog za rješavanje većine svakodnevnih zadataka. Što je potrebno od takvog stroja? Prosječna učinkovitost, mala veličina i težina, moćna baterija. Takav laptop bi trebao imati veliki broj portova koji proširuju njegovu funkcionalnost, jer će njegov vlasnik stalno morati povezivati različite periferne uređaje. Kompaktna veličina prijenosnog računala olakšat će nošenje, a snažna baterija značajno će povećati vrijeme rada uređaja od punjenja do punjenja. Danas gotovo svi proizvođači proizvode takva prijenosna računala jer predstavljaju najbrže rastući segment cjelokupnog tržišta prijenosnih računala. Nema posebnih kriterija za odabir laptopa “za studenta”, ovdje se trebate usredotočiti na vlastite osjećaje prilikom testiranja. Ako vam se sviđa sve – možete sigurno kupiti. Jedina stvar na koju treba obratiti pozornost je krutost poklopca. Slab poklopac znatno povećava rizik od oštećenja zaslona, što će zahtijevati vrlo skupe popravke.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *